Culturele Raad Zaanstad

‘Alleen voor leuke mensen’

Het heeft in korte tijd een eigen plek ingenomen in het culturele speelveld in de Zaanstreek: de Culturele Raad Zaanstad, kortweg de CRZ. De CRZ organiseert originele culturele avonden in Zaanstad. De mix van een informele sfeer, aansprekende optredens van opkomend en gevestigd talent uit de Zaanstreek en de rest van het land én een onvoorspelbaar verloop van de avond voorziet blijkbaar in de behoefte aan een eigentijdse culturele belevenis.
Bij de eerste avonden van de Culturele Raad Zaanstad, in 2013, moesten de Zaankanters de weg naar CRZ nog een beetje vinden, maar vanaf de derde avond zat de zaal steevast bomvol en verlieten de laatste gasten in de late uurtjes het pand.
Bij de CRZ komen alleen leuke mensen, en die nemen weer andere leuke mensen mee’. aldus voorzitter René Sman. ‘We willen de intieme, gezellige sfeer graag waarborgen. Bij ons kun je de artiest echt spreken en drinkt hij of zij na afloop een biertje mee aan de bar. We merken nu dat mensen over elkaar heenrollen om een kaartje voor de volgende keer te bemachtigen’.
Het ‘raadslid’ Gerrit van den Nieuwendijk en erkend cultuuranarchist: ‘Wij doen alles zonder subsidie, het is pure liefhebberij. En we rekenen slechts € 15,00 voor een kaartje. Dat is natuurlijk geen geld voor een avondvullend programma. Het moet allemaal niet te gepolijst zijn, aldus Patrick van Hees, schrijver van o.a. de Geluksprofessor. Door goede contacten in de culturele wereld, slim in te kopen en alles zelf te doen, blijkt best veel mogelijk te zijn. Met name onze voorzitter René Sman doet erg veel achter de schermen.’