Cultheld J.Kessels centraal op eerste avond CRZ

Met schrijver P.F. Thomése, cabaretier Roel C Verbruge zanger gitarist Marcel Kapteijn.

J. Kessels had het ongetwijfeld een ‘kutavond’ gevonden. Met van die niet-rijmende liedjes van stand up comedian Roel C Verburg en gekweel van ex-Ten Sharp zanger Marcel Kapteijn. Maar vooral, godsakke, met van die slappe ouwehoerverhaaltjes van zijn beste vriend en schrijver P.F. Thomése.
De bierdrinkende en kettingrokende Tilburger J. Kesels is de cultheld in twee boeken van Thomése: ‘J.Kessels: The Novel’ en ‘Het Bamischandaal’. Belangrijkste eigenschappen van Kessels: hij vindt alles maar niks, gebruikt om de haverklap de Brabantse vloeken ‘godnondeju’en ‘godsakke’ en hij loopt slechts warm voor bier, shag, countrymuziek en lekkere wijven.
Thomése die beweert dat Kessels echt bestaat, kwam zaterdagavond een paar stukjes uit beide boeken voorlezen. in Serah Artisan. Die gelegenheid aan de Wilhelminasluis in Zaandam leent zich uitstekend voor een informele avond met kunst en cultuur. Het was de eerste bijeenkomst van de Culturele Raad Zaanstad (CRZ), een initiatief van de Zaankanters René Sman, Gerrit van den Nieuwendijk en Patrick van Hees. Zij borduren voort op het gedachtegoed van de Culturele Raad Nauerna, die in de jaren tachtig en negentig succesvolle tegendraadse avonden hield met mensen als Jules Deelder en Hans Dorrestijn. CRZ wil ‘verrassend en spraakmakend’ zijn en de bijeenkomsten zijn alleen voor ‘leuke mensen’, waarvan zaterdag zo’n 80 naar Serah Artisan waren gekomen.
Daaronder dus niet J.Kessels. Die was mooi in Tilburg gebleven. Thomése had hem niet eens gevraagd te komen. Hij had ongetwijfeld gezegd ‘laat ze maar kapot vallen’, om in zijn terminologie te blijven. In de huiskamerachtige sfeer van Serah Artisan vermaakte Roel C Verburg het publiek na de pauze met liedjes, waarvan sommige teksten het predicaat briljant verdienen. Bijvoorbeeld het nummer ‘Ik ben geen nudist, ik heb gewoon niet veel kleren’ met zinnen als ‘Ik ben geen alcoholist, ik vind gewoon de eerste 30 bier niet lekker’ en ‘Ik ben niet bisexueeel, ik ben gewoon wanhopig’.
En dan was daar tenslotte nog zanger/gitarist Marcel Kapteijn, die met Ten Sharp in 1991 een grote hit had met het nummer You, dat hij overigens niet meer uit zijn mond kan krijgen. Kapteijn verzorgde de ‘afterparty’ met songs van anderen die hij zelf mooi vindt, zoals het prachtige ‘4 + 20 van Crosby, Stills, Nash en Young.
Het was een mooie avond. Het is CRZ godsakke nondeju geraden dat ze daar een vervolg aan geven.

Bron: Melchert Leguit, NHDagblad 28 januari 2013.