Dé Nederlands identiteit bestaat niet, verklaard door Herman Pleij

HermanPleijVooral in onzekere tijden willen wij graag weten wie wij zijn. Bestaat dé Zaankanter, bestaat de Nederlander. Koningin Maxima had daar twijfels over. Dé Nederlander bestaat niet. En als dat zo is, wie zijn wij dan wel? Zo kondigden wij de 7e editie van de Culturele Raad aan.
Professor Herman Pleij heeft de liefhebbers van Ellen Dikker2de Culturele Raad afgelopen zaterdag in een uitverkochte zaal, een helder inzicht gegeven in ‘het verhaal van Nederland. Ondanks dat het duidelijk was dat Herman Pleij koortsig was, stond hij op het podium. En hoe. Hij gaf zoals wij hem kennen, enthousiast en met overtuiging een gloedvol ‘college‘  over de ins en outs van de identiteit, de gebruiken en afterpartygewoonten van Nederlanders. Ook de manier waarop men in andere landen naar de Nederlander kijkt, veroorzaakte een golf van herkenning en instemming.
Het was in het begin even wennen voor het publiek en voor de organisatie om niet in het vertrouwde Serah Artisan te vertoeven, maar in Kleine Waarheid in het oude gedeelte van Oost Zaandam, de Klauwershoek.
Na het optreden kon het publiek genieten van twee jonge Zaanse dichters. De Culturele Raad Zaanstad wil graag een podium bieden aan aankomend (Zaans) talent. En die zijn er in onze streek! Justin van Weerden (24) die intussen zijn tweede bundel heeft uitgegeven. En de heel jonge dichter Thijs de Lange. Justin met een wat zwaar en heftig maar heel doordringend oeuvre. En Thijs die nog geen 17 jaar oud is, maar in staat is om binnen de kortst mogelijke tijd het publiek aan zijn kant weet te krijgen.
De Culturele Raad zou de Culturele Raad niet zijn als de avond hiermee zou zijn beëindigd. Voor het enthousiaste publiek trad Ellen Dikker op. Ellen kreeg de lachers op haar hand met rake, maar ook zeer herkenbare typetjes. Ellen is een talentvolle, cabaretière pur sang. Al met al weer een heerlijke avond van de Culturele Raad.
De volgende editie van de Culturele Raad is op zaterdag 29 november a.s.
Ook dit keer weer een verrassend en leuk programma. De Culturele Raad wil alvast verklappen dat er dan een optreden wordt verzorgd van het Theater van de Verleden Tijd. Zij komen met een absoluut onmogelijke voorstelling.
Weer een aankomend muzikaal Zaans talent, die op haar jonge leeftijd al een belangrijk prijs heeft gewonnen. En zeker nog één, wellicht twee verrassende optredens. Maar niets is zeker bij de Culturele Raad en zelfs dat niet.

Wat wel zeker is dat bakkerij Verhagen uit Westzaan de bekende Zaanse duivekaters zal leveren en dat de kaarten voor 29 november al in de voorverkoop besteld kunnen worden.

Kaartjes à € 12,50, via info@crzaanstad.nl / www.crzaanstad.nl
De Culturele Raad Zaanstad nu ook op Facebook. www.facebook.com/cultureleraadzaanstad

De Culturele Raad Zaanstad organiseert verrassende culturele avonden, alleen voor leuke mensen.