Nachtwerk bij Culturele Raad Zaanstad

De tamtam had haar werk gedaan want de zaal zat bomvol bij de derde avond van de Culturele Raad Zaanstad. Een verrassende culturele avond, ‘alleen voor leuke mensen,’ aldus de grondleggers. Om de intieme huiskamersfeer in Serah Artisan te waarborgen had de organisatie een maximum van honderd toegangskaarten te koop aangeboden. En die gingen de laatste weken grif van de hand.

Schrijfster Judith Koelemeijer (foto) sprak over haar recente bestseller Hemelvaart. ‘ Pas na drie boeken ben ik er achter gekomen dat mijn centrale thema zwijgen is.’ Na afloop van haar voordracht bracht muzikant Patrick van Sante uit Wormer een lied ten gehore dat hij speciaal afgelopen week componeerde, geïnspireerd door het verhaal van Hemelvaart.

Ook cabaretier Rop Janze uit Bovenkarspel verzorgde een optreden. Op de opmerking van een man uit de zaal dat deze heteroseksueel was antwoordde Rob: ‘Hetero? Maar dat geeft toch niets? Een hele goede vriend van mij is hetero. Maar je merkt het niet aan hem, hoor.’

De avond werd onverwachts opgeluisterd doordat cultuur-anarchist Gerrit van den Nieuwendijk het podium pakte. Hij bracht zijn tegendraadse gedicht Het Bijzondere Bos ten gehore. Veel mensen bleven naborrelen. De laatste bezoekers verlieten om drie uur ‘s nachts het pand aan de sluizen in Zaandam.

(De volgende avond van de Culturele Raad Zaanstad is op 30 november, met o.a. meesterverhalenverteller Willem de Ridder en de Zaanse cabaretière Marjolein van Kooten.

En ook voor die avond geldt: vol is vol.)