Nico Dijkshoorn steelt show bij Culturele Raad Zaanstad

CRZ_Jan14_15 581x389Culturele Raad Zaanstad jan 25 Brechtje Kat484x279Mandy Pijl782x520Een Westzaanse cabarètiere, de stadsdichter, en Nico Dijkshoorn. Het bleken ingrediënten voor een spraakmakende avond vol cultureel topvermaak.
De uit Westzaan afkomstige Brechtje Kat opende de vijfde avond van de Culturele Raad Zaanstad. Zij wisselde glashelder gezongen gevoelsliedjes af met verhalen over haar jeugd als boerendochter aan de Westzaanse J.J. Allanstraat. Vervolgens was het de beurt aan stadsdichter Mandy Pijl. Ter gelegenheid van het 1-jarig jubileum van de CRZ bracht zij het gedicht ten gehore dat ze in 2013 op het Hembrugterrein voor Koning Willem-Alexander en Maxima had voorgedragen. Gaandeweg haar voordracht raakte het publiek de kluts kwijt toen het gedicht opeens over onderwerpen als ‘koninklijk de daad begaan’ en het ‘heersen als koningin met penisnijd’ bleek te gaan. Het leidde tot grote consternatie en veel gespreksstof in de pauze.
Na de pauze kwam er meer duidelijkheid: de CRZ houdt namelijk niet van gepolijste avonden waarin alles vooraf vast staat en had Mandy daarom stiekem ingefluisterd om een wat minder braaf gedicht te kiezen. Om het goed te maken bracht zij alsnog het juiste gedicht ten gehore.

En toen was de vloer voor Nico Dijkshoorn, bekend van De Wereld Draait Door. Op bescheiden en humoristische toon las hij voor uit eigen werk en strooide hij met persoonlijke anekdotes. Dijkshoorn toonde zich een ware culturele veelpleger, want nadat zijn gedichten en verhalen steevast op lachsalvo’s en luid applaus werden getrakteerd, haalde hij plotsklaps een gitaar tevoorschijn en toonde hij zich ook een rasmuzikant. Zijn zang en gitaarspel maakten grote indruk, Nico ging lekker een half uur langer door dan afgesproken en bleef tot in de kleine uurtjes naborrelen aan de bar.
‘Ik heb genoten. En het klopt echt, hier zijn alleen maar leuke mensen,’  aldus Dijkshoorn.